Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Eerder gaven we al slimme oplossingen voor budgetvriendelijk tuinieren in deze dure tijden. Nu gaan we letterlijk op de kleintjes letten. Het gewone leven is weer begonnen, dat betekent dat we wellicht minder tijd hebben om ons kroost bezig te houden of samen naar de speeltuin te gaan. Hoe zorg je er dan voor dat de kinderen buiten spelen boven gamen verkeizen? Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Buiten spelen is gezond en leuk!

Misschien hebben de kinderen zich de afgelopen zomervakantie af en toe zitten vervelen. Of zijn ze gewoon niet van hun smartphone of spelcomputer weg te krijgen. Terwijl buiten zijn en buiten spelen zó goed is voor ze! Niet alleen door de gezonde buitenlucht en voldoende beweging, maar ze kunnen op een speelse manier tegelijkertijd allerlei wonderen der natuur leren en ontdekken. En buiten spelen is natuurlijk een fijne sociale activiteit en schijnt zelfs goed te zijn voor hun concentratie- en coördinatievermogen! Vooral voor de allerkleinsten is het natuurlijk belangrijk dat de tuin wel een veilig speelterrein is. Ook daarvoor hebben we handige tips!  

Buiten spelen is gezond en leuk

Buiten spelen, ravotten en al doende leren

Met een tuin hoeft geen kind zich te vervelen. Er is zo veel te doen en te beleven. Ons tuincentrum in Wagenberg en Boskoop heeft alles in huis om dat mogelijk te maken. Een paar inspirerende tips:

 • Springen op de trampoline: Daar zijn kinderen en hun vriendjes uren zoet mee. Er zijn grote en kleine exemplaren. Toegegeven, een trampoline is niet een heel aantrekkelijk gezicht in de voor- of achtertuin. Maar dat is op te lossen. Trampolines kunnen verzonken in de grond worden aangebracht, met uiteraard voldoende 'doorzakruimte'. Plant er hoge siergrassen, weefplanten of struiken omheen en hij verdwijnt praktisch helemaal uit het zicht. 

Veiligheidstip: Zet een trampoline liever niet op de terrastegels. Dan kun je hem ook niet ingraven en kinderen kunnen er soms ook uit of vanaf vallen.

 • Een eigen (moes)tuintje: Of het nu een vierkante-meterbak op het terras of een stukje grond in de border is, kinderen vinden het heerlijk om hun eigen radijsjes, wortels of tomaatjes te kweken en te verzorgen. Of een wedstrijdje te houden wie de grootste zonnebloemen kan laten groeien of de meeste vlinders kan tellen die op hun zelf gezaaide of gekweekte vlinderlokkers afkomen. In ons tuincentrum vind je speciaal tuingereedschap voor kinderen. Van mini-schepjes en -harkjes tot vrolijke gieters. 

Kinderen in de moestuin

 • Lekker knutselen: Er is zo veel te bedenken wat kinderen zelf kunnen maken of versieren. Met hout, takken, dennenappels, klei, lege plastic flessen, milieuvriendelijke verf... Denk aan een insectenhotel, een vogelhuisje, een voederschaal of -silo voor de vogels, een boomhut, een tipi... Of zandkastelen bouwen in de zandbak. Ook leuk: stenen beschilderen. Maak bijvoorbeeld een lieveheersbeestje van een zwerfkei. Of weet je misschien iets anders leuks?

Ideeën om te knutselen voor in de tuin

 • Sporten en spelen: Als je een groot grasveld hebt kunnen ze daar natuurlijk allerlei spelletjes en sporten doen. Of het nu voetballen, badmintonnen, schommelen, jeu-de-boules, hoelahoepen, touwtje trekken, bellenblazen of ouwerwets 'croquet' is. 

Veiligheidstip: Als je een schommel, speelhuisje, glijbaan of ander speeltoestel koopt, let er dan op dat het speeltoestel een CE-markering heeft; dat moet op het toestel én op de verpakking staan. Bovendien hoort erop te staan voor welke leeftijd het toestel geschikt is

 • Relaxen: Een hangmat of hangstoel, of een schommelstoel of -bank is net als voor ons volwassenen een fijne plek voor ze om te kunnen ontspannen, al dan niet met een ijsje, boek of tijdschrift in de hand. In een tent of tipi, al dan niet zelf gemaakt, kunnen ze zich heerlijk terugtrekken en hun eigen avonturen beleven.

Safety first: zo creëer je een veilig speelparadijs

Kindvriendelijke tuin

 • Zet geen planten met scherpe punten, stekels of doornen op het terras, direct langs het gazon of de tuinpaden. Agaves, cactussen, rozenstruiken, vuurdoorns, bramen, kruisbessenstruiken en dergelijke kunnen akelig pijn doen of in ogen prikken.
 • Plant geen struiken met mooie, maar giftige bessen. Leer kinderen dat ze niet alles zo maar kunnen eten of in hun mond kunnen stoppen, ook al kunnen ze bijvoorbeeld aardbeien of tomaten uit de tuin oogsten.
 • Zorg ervoor dat de vijver goed afgeschermd is, zodat kleine kinderen er niet in kunnen vallen. Wanneer je in de zomer een opblaasbaar zwembadje in de tuin zet is (groot)ouderlijk toezicht geboden, zeker wanneer er peuters in zitten.
 • Met een tuinhek of -poort kun je ervoor zorgen dat ze niet opeens verdwenen zijn of de straat oprennen.
 • Als ze in de schuur of garage kunnen komen is het belangrijk om gevaarlijk, scherp gereedschap goed op te bergen en buiten bereik van kinderen te plaatsen. Zorg er ook voor dat ze meststoffen, reinigingsmiddelen en verf en dergelijke niet te pakken kunnen krijgen.
 • Uiteraard houd je altijd een oogje in het zeil als je gaat barbecueën of een tuinfakkel of vuurkorf aansteekt.

Ontdek kindvriendelijke producten en tuinierspullen voor kids in ons tuincentrum in Wagenberg en Boskoop. Samen tuinieren was nog nooit zo leuk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten: