Oktober: snoeien maar!

Oktober: snoeien maar!

De winter komt langzaamaan in zicht. Wat kun je nu dan doen in de tuin? Nou, snoeien! Want snoeien doet groeien en bloeien. Ons tuincentrum in Wagenberg en Boskoop heeft al het benodigde snoeigereedschap in huis, of het nu om een telescopische rozenschaar of een elektrische heggenschaar gaat. Er zijn zelfs snoeischaren speciaal voor linkshandigen. 

Tuin winterklaar maken?

Gelukkig is het idee van het 'winterklaar maken van de tuin' inmiddels een beetje achterhaald. Sterker nog, we raden het af om de tuin letterlijk helemaal aan te harken en alles tot op de grond terug te knippen. Dus doe vooral rustig aan! Laat afgevallen bladeren lekker liggen, behalve in de vijver en op het gazon. Een bladlaag op de grond tussen je vaste planten en struiken heeft namelijk allerlei voordelen.

 • je biedt bescherming en beschutting aan insecten en kleine dieren,
 • de grond wordt er rijker van,
 • de laag beschermt kwetsbare planten tegen de vorst,
 • de bladeren dienen als mulchlaag en houden daarmee vocht en warmte vast.

Uitgebloeide, verdroogde bloemen, zoals die van de hortensia's en de kaardebol, hoef je ook niet af te knippen, want ze zorgen voor een mooi silhouet in de wintertuin. Ook beschermen ze nieuwe knoppen tegen de vorst én bieden met hun zaden ook nog voedsel aan vogels. 

Welke struiken en bomen snoei je in het najaar?

 1. De zogeheten ABC-bomen

Acers (esdoorns), berken en haagbeuken (Carpinus) zijn boomsoorten die gaan 'bloeden' als ze te vroeg in het nieuwe jaar gesnoeid worden; het sap stroomt dan uit de boom, waardoor de boom verzwakt. Daarom snoei je deze bomen, maar bijvoorbeeld ook druiven en notenbomen, voordat ze hun blad verloren hebben.

 1. Rozen

Vooral klimrozen en stamrozen kunnen door storm, sneeuw en vorst beschadigd raken. Snoei daarom nu alle lange, dunne uitlopers terug tot op zo'n 10-15 centimeter van de hoofdtakken (de zogeheten 'gesteltakken'). Bovendien zorg je er zo voor dat de rozen volgend jaar weer rijk bloeien, op de nieuwe uitlopers. Knip ook zieke en afgestorven takken af en bind de hoofdtakken van klimrozen indien nodig nog een keer stevig vast. Bind de hoofdtakken zo horizontaal mogelijk vast, zodat de nieuwe uitlopers met bloemen mooi omhoog kunnen groeien en voldoende zon vangen.

 1.  Bessenstruiken

Kleinfruit, zoals de zwarte en rode bes, de kruisbes en de bosbes, leveren volgend jaar weer een rijke oogst als je de oudste en zwakste stengels nu tot de grond toe terugsnoeit. Laat de jonge, sterke stengels met rust.

 1.  Hagen

Coniferen en taxus kun je nu nog mooi in vorm snoeien, zodat ze strak de winter ingaan. Snoei hagen een klein beetje in een taartvorm (maak de top iets smaller dan de onderste delen). Zo valt er overal voldoende zonlicht op de haag en groeit hij gelijkmatig uit.

Extra snoeitips

 • Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap.
 • Bescherm jezelf met tuinhandschoenen en een stevige regenjas waarmee je niet in de doorns van de rozen blijft hangen.
 • Snoei niet als het vriest.
 • Laat bottelrozen met rust als je nog van de bottels wilt genieten, of als je hongerige vogels een handje wilt helpen.
 • Klimop kan ook teruggesnoeid worden, maar laat zo veel mogelijk bloemen erin zitten, want die vormen nu een belangrijke voedselbron voor insecten.
 • Snoei bij bomen vooral elkaar kruisende takken en takken die de vorm van de kroon aantasten weg. Snoei takken vlak boven een naar buiten gericht oog af. Snoei ook zieke en dode takken weg. 
 • Gooi klein geknipt snoeiafval op de composthoop of maak een takkenril; daarmee bied je insecten en kleine dieren beschutting en voedsel.

Je hebt vast al gehoord dat het winterklaar maken van de tuin helemaal niet nodig is. Sterker, we raden het af om de tuin letterlijk helemaal aan te harken en alles tot op de grond terug te knippen. Wat je nu dan wel kunt doen in de tuin? Snoeien! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten: