Yucca: Woonplant van de maand december 2020

Yucca: Woonplant van de maand december 2020

Het verhaal van de Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de Yucca voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan één of meerdere stammetjes.

Oorsprong van de Yucca

De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht. 

Yucca-assortiment

Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’

Verzorgingstips 

  • Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. 
  • Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig een beetje water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. 
  • De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. 
  • Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. 
  • Geel of lelijk blad weghalen kan worden weggehaald.De Yucca kan zelfs worden gesnoeid, dan liefst in de wintermaanden.  
  • De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.

Kijk ook eens naar de volgende berichten: