Meststoffen

Meststoffen zijn stoffen die aan de grond worden toegevoegd om planten te voeden en te laten groeien. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: organische en anorganische meststoffen.

Organische meststoffen zijn afkomstig van dierenmest, compost, bladeren, gras en andere organische materialen. Ze bevatten voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, maar ook micronutriënten zoals magnesium, calcium en ijzer. Organische meststoffen hebben als voordeel dat ze de bodemstructuur verbeteren en het organische gehalte van de bodem verhogen.

Anorganische meststoffen worden ook wel kunstmest genoemd. Ze worden gemaakt van minerale zouten die kunstmatig zijn geproduceerd. Anorganische meststoffen bevatten ook stikstof, fosfor en kalium, maar hebben niet het organische materiaal van organische meststoffen. Ze kunnen snel werken en zijn gemakkelijk te doseren.

Verder worden er extra grondstoffen aan de meststof toegevoegd om het geschikt te maken voor bijvoorbeeld je gazon of je moestuin. 

Hoewel meststoffen essentieel zijn voor een gezonde plantengroei, moeten ze zorgvuldig worden gebruikt. Overmatig gebruik van meststoffen kan leiden tot bodemvervuiling, eutrofiëring van waterlichamen en het verlies van biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om de juiste hoeveelheid en het juiste type meststof te kiezen voor de specifieke planten en bodemsoorten.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Grond- en meststoffen